Naon Tinnitus

Tinnitus mangrupikeun anggapan tina noise atanapi ringing dina Ceuli. Masalah umum, tinnitus mangaruhan sakitar 15 dugi 20 persén jalma. Tinnitus sanés kaayaan nyalira - mangrupikeun gejala kaayaan anu janten kaayaan, sapertos leungitna dédéngéan anu patali umur, tatu ceuli atanapi gangguan sistem sirkulasi.

Sanaos nyusahkeun, tinnitus biasana sanés mangrupikeun hal anu serius. Sanaos tiasa nganyenyeri ku sepuh, pikeun seueur jalma, tinnitus tiasa ningkat kalayan perawatan. Ngubaran sabab anu dicirikeun pasti kadang ngabantosan. Perlakuan anu sanés ngirangan atanapi masker noise, sahingga tinnitus kirang diperhatoskeun.

gejala

Tinnitus ngalibatkeun sensasi sora nguping nalika henteu aya sora éksternal anu aya. Gejala tinnitus tiasa ngalangkungan jinis bising phantom ieu dina Ceuli anjeun:

  • Cingcin
  • Ngahiap
  • Ngaguruh
  • ngaklik
  • Nyikikik
  • Kaseuh

Sora phantom tiasa bénten-béda dina pitch ti surak low dugi ka squeal tinggi, sareng anjeun tiasa nguping dina hiji atanapi dua ceuli. Dina sababaraha kasus, sora anu tiasa nyaring tiasa ngaganggu kamampuan anjeun pikeun konséntrasi atanapi ngadangu sora éksternal. Tinnitus tiasa hadir sadayana waktos, atanapi éta tiasa sumping sareng angkat.

Aya dua jinis tinnitus.

  • Tinnitus subjektif nyaeta tinnitus ngan ukur anjeun tiasa ngadangu. Ieu mangrupikeun jinis tinnitus anu paling umum. Éta bisa disababkeun ku masalah ceuli di luar, tengah atanapi batin anjeun. Éta ogé bisa disababkeun ku masalah sareng saraf dédéngéan (auditory) atanapi bagian uteuk anjeun anu ngajelaskeun sinyal saraf salaku sora (jalur auditory).
  • Objék tinnitus nyaéta tinnitus dokter anjeun tiasa ngadangu nalika anjeunna ngalakukeun pamariksaan. Jenis tinnitus langka ieu tiasa disababkeun ku masalah pembuluh darah, kaayaan tulang tengah ceuli tengah atanapi kontraksi otot.

Nalika ningali dokter

Upami anjeun ngagaduhan tinnitus anu ngaganggu anjeun, tingali dokter.

Ngadamel janji pikeun ningali dokter anjeun upami:

  • Anjeun ngalaman tinnitus saatos inféksi pernapasan luhur, sapertos tiis, sareng tinnitus anjeun henteu ningkat dina saminggu

Tingali dokter anjeun pas mungkin upami:

  • Anjeun gaduh tinnitus anu lumangsung ujug-ujug atanapi tanpa anu jelas
  • Anjeun gaduh rugi dédéngéan atanapi pusing sareng tinnitus

sabab

Sajumlah kaayaan kaséhatan tiasa nyababkeun atanapi ngaburuk tinnitus. Dina sababaraha kasus, hiji sabab pasti henteu kapendak.

Panyabab umum tina tinnitus nyaéta karusakan sél rambut ceuli jero. Buluan leutik, hipu dina ceuli batin anjeun ngalih pakait sareng tekanan gelombang sora. Ieu micu sél pikeun ngaleupaskeun sinyal listrik ngalangkungan saraf tina ceuli (saraf pendengaran) kana uteuk anjeun. Uteuk anjeun nafsirkeun sinyal ieu salaku sora. Upami rambut di jero ceuli batin anjeun ngagulung atanapi rusak, éta tiasa "bocor" impuls listrik acak kana uteuk anjeun, nyababkeun tinnitus.

Panyabab tinnitus sanésna kalebet masalah ceuli sanés, kaayaan kaséhatan kronis, sareng luka atanapi kaayaan anu mangaruhan saraf dina ceuli anjeun atanapi pusat pamariksaan dina uteuk anjeun.

Nyababkeun tinnitus

Di seueur jelema, tinnitus disababkeun ku salah sahiji kaayaan ieu:

  • Leungitna dédéngéan anu aya hubungannana. Kanggo seueur jalma, nguping ageung umur, biasana dimimitian sakitar 60. Ngaleungitkeun dédéngéan tiasa ngabalukarkeun tinnitus. Istilah médis pikeun leungitna pendengaran kieu nyaéta presbycusis.
  • Ekspos tarik pisan. Gandeng anu nyaring, sapertos éta tina parabot beurat, réncang sareng ragaji senjata api, mangrupikeun sumber réduksi anu matak aya hubunganana. Alat musik portabel, sapertos pamuter MP3 atanapi iPod, ogé tiasa nyababkeun rédéngéan anu aya hubunganana upami rame nyéépkeun upami lami. Tinnitus disababkeun ku paparan jangka pondok, sapertos ngadangukeun konser anu tarik, biasana dileungitkeun; boh paparan jangka pondok sareng jangka panjang nyaring sora tiasa nyababkeun karusakan permanén.
  • Sumbatan anting-anting Earwax ngajaga kanal ceuli anjeun ku nyapet kokotor sareng ngalambatkeun pertumbuhan baktéri. Nalika anting-anting teuing akumulasi, janten teuasuh pikeun ngumbah sacara alami, nyababkeun leungitna pendengaran atanapi iritasi eardrum, anu tiasa nyababkeun tinnitus.
  • Robah ceuli robih. Stiffening tulang dina ceuli tengah Anjeun (otosclerosis) bisa mangaruhan pangrungu anjeun sarta ngabalukarkeun tinnitus. Kaayaan ieu, disababkeun ku kamekaran abnormal, condong ngajalankeun di kulawarga.

Nyababkeun tinnitus sanés

Sababaraha sabab tinnitus kurang umum, di antarana:

  • Kasakit Meniere. Tinnitus tiasa janten indikator awal panyakit Meniere, gangguan ceuli batin anu tiasa disababkeun ku tekanan cairan ceuli batin anu teu normal.
  • Gangguan TMJ. Masalah sareng gabungan temporomandibular, sendi dina saban gigir sirah anjeun di payuneun Ceuli anjeun, dimana tulang rahang anjeun handap tengkorak anjeun, tiasa nyababkeun tinnitus.
  • Tatu sirah atanapi tatu beuheung. Trauma sirah atanapi beuheung tiasa mangaruhan ceuli batin, saraf nguping atanapi fungsi otak ninggali kana pamariksaan. Tatu sapertos umumna nyababkeun tinnitus dina ngan hiji ceuli.
  • Neuroma akustik Tumor ieu noncancerous (jinak) ngembang dina saraf kranial anu ngalir tina uteuk anjeun ka jero batin anjeun sareng ngontrol kasaimbangan sareng dédéngéan. Disebut ogé schwannoma vestibular, kaayaan ieu umumna nyababkeun tinnitus dina ngan hiji ceuli.
  • Disfungsi tube Eustachian. Dina kaayaan ieu, tabung dina ceuli anjeun nyambungkeun ceuli tengah ka tikoro luhur anjeun tetep dilegakeun unggal waktos, anu tiasa ngéngingkeun ceuli anjeun pinuh. Leungiteun sajumlah signifikan beurat, kakandungan sareng terapi radiasi sakapeung tiasa nyababkeun fungsi disfungsi ieu.
  • Otot spasms dina ceuli batin. Otot dina ceuli batin tiasa tegang (spasm), anu tiasa nyababkeun tinnitus, réduksi pangrungu sareng perasaan kenek dina ceuli. Ieu sakapeung kajadian tanpa alesan anu jelas, tapi ogé tiasa disababkeun ku kasakit neurolog, kalebet sababaraha sclerosis.

Gangguan pembuluh getih numbu ka tinnitus

Dina kasus anu jarang, tinnitus disababkeun ku karusuhan pembuluh getih. Jenis tinnitus ieu disebut tinnitus pulsatile. Sebabna kalebet:

  • Aterosklerosis. Kalayan umur sareng ngawangun koléstérol sareng deposit sanésna, pembuluh darah utama anu caket kana ceuli tengah sareng batin anjeun kaleungitan sababaraha élastisitasna - kamampuan pikeun fleksibel atanapi dilegakeun ku unggal jantung. Éta nyababkeun aliran getih janten langkung kuat, sahingga langkung saé dina ceuli anjeun ngadeteksi ketukan. Anjeun umumna tiasa ngadangu jinis tinnitus ieu dina dua ceuli.
  • Sirah na sirah beuheung. Tumor anu neken dina pembuluh getih dina sirah anjeun atanapi beuheung (neoplasma vaskular) tiasa nyababkeun tinnitus sareng gejala sanésna.
  • darah tinggi. Hiperténsi sareng faktor anu ningkat tekanan darah, sapertos setrés, alkohol sareng kafein, tiasa janten tinnitus langkung nyata.
  • Aliran getih ngagalura. Nyemprot atanapi kink dina arteri beuheung (karotid arteri) atanapi urat dina beuheung anjeun (urat jugular) tiasa nyababkeun aliran getih anu teu ngaganggu, henteu teratur, dugi ka tinnitus.
  • Malformasi kapilér. Kaayaan anu disebut malformasi arteriovenous (AVM), sambungan abnormal antara arteri sareng urat, tiasa nyababkeun tinnitus. Jenis tinnitus ieu umumna ukur dina hiji ceuli.

Ubar anu bisa nyababkeun tinnitus

Sajumlah pangobatan tiasa nyababkeun atanapi langkung parah tinnitus. Sacara umum, nu leuwih luhur dosis pangobatan ieu, tinnitus anu parah janten. Sering sora anu teu dihoyongkeun sirna mun anjeun lirén nganggo ubar ieu. Pangobatan dipikanyaho ngabalukarkeun atanapi ngaganggu tinnitus diantarana:

  • Antibiotik, kaasup polymyxin B, éththromycin, vancomycin (Vancocin HCL, Firvanq) sareng neomycin
  • Pangobatan kanker, kaasup métotrexate (Trexall) sareng cisplatin
  • Pil cai (diuretik), kayaning bumetanide (Bumex), asam etacrynic (Edecrin) atanapi furosemide (Lasix)
  • Pangobatan kuin dianggo pikeun malaria atanapi kaayaan kaséhatan sanés
  • Sababaraha antidepresan, anu tiasa ngaganggu tinnitus
  • aspirin dicandak dina dosis anu teu jarang (biasana 12 atanapi langkung dinten)

Salaku tambahan, sababaraha suplemén herbal tiasa nyababkeun tinnitus, sakumaha tiasa nikotin sareng kafein.

faktor résiko

Saha waé tiasa ngalaman tinnitus, tapi faktor ieu tiasa ningkatkeun résiko anjeun:

  • Sora sora anu kuat. Pamekaran anu panjang dina sora anu kuat tiasa ngaruksak sél sél indrawi leutik dina ceuli anjeun anu ngirimkeun sora kana uteuk anjeun. Jalma anu damel di lingkungan gandeng - sapertos pabrik pabrik sareng konstruksi, musisi, sareng tentara - utamina résiko.
  • Umur. Nalika anjeun yuswa, jumlah serat saraf fungsina dina ceuli anjeun nolak, kamungkinan ngabalukarkeun masalah dédéngéan sering aya hubunganana sareng tinnitus.
  • Sex. Lalaki leuwih gampang ngalaman tinnitus.
  • Roko. Rokok gaduh résiko anu langkung luhur pikeun ngembangkeun tinnitus.
  • Masalah kardiovaskular. Kaayaan anu mangaruhan aliran getih anjeun, sapertos tekanan darah tinggi atanapi arteri sempit (atherosclerosis), tiasa ningkatkeun résiko tina tinnitus.

komplikasi

Tinnitus sacara signifikan tiasa mangaruhan kualitas hirup. Sanaos mangaruhan jalma béda, upami anjeun ngagaduhan tinnitus, anjeun ogé tiasa ngalaman:

  • kacapean
  • tekenan
  • masalah sare
  • kasulitan concentrating
  • masalah memori
  • rarasaan kateken
  • Kahariwang sareng sénsitip

Ngubaran kaayaan dihubungkeun ieu tiasa henteu mangaruhan tinnitus langsung, tapi éta tiasa ngabantosan anjeun langkung raos.

pacegahan

Dina kaseueuran kasus, tinnitus mangrupikeun akibat tina hal anu teu tiasa dicegah. Nanging, sababaraha pancegahan tiasa ngabantosan nyegah sababaraha jinis tinnitus.

  • Anggo panyalindungan nguping. Dina waktosna, paparan sora anu nyaring tiasa ngaruksak saraf dina ceuli, nyababkeun réduksi pending sareng tinnitus. Upami anjeun nganggo rumput gergaji, mangrupikeun musisi, damel di industri anu nganggo mesin nyaring atanapi nganggo senjata api (khususna pistol atanapi shotgun), teras-terasan ngagem panyalindungan pamireng langkung-ceuli.
  • Ngarobih polumeu. Paparan jangka panjang kanggo musik sing digedékeun bari teu aya panyayuran ceuli atanapi ngadangukeun musik dina volume anu kacida luhurna liwat headphone tiasa nyababkeun rédéngéan sareng tinnitus.
  • Ngurus kasehatan kardiovaskular anjeun. Latihan rutin, dahar leres sareng nyandak léngkah-léngkah anu séjén pikeun ngajaga pembuluh getih anjeun tiasa ngabantosan nyegah tinnitus numbu kana gangguan pembuluh getih.

carana nangtukeun rupa panyakitna

Dokter anjeun bakal nguji ceuli, sirah sareng beuheung pikeun milari kamungkinan tinnitus. Ujian kalebet:

  • Pamariksaan (audiologis) ujian. Salaku bagian tina tés, anjeun bakal linggih di rohangan anu kedap sora kalayan nganggo earphone anu dina waktosna bakal diputer sora khusus kana hiji ceuli dina hiji waktos. Anjeun bakal nunjukkeun iraha anjeun tiasa ngupingkeun sora na, sareng hasil anjeun dibandingkeun sareng hasil anu dianggap normal pikeun umur anjeun. Ieu tiasa ngabantosan atanapi ngaidentipikasi kamungkinan panyabab tinnitus.
  • Gerakan. Dokter anjeun tiasa naros anjeun ngalihkeun panon anjeun, ngeput rahang anjeun, atanapi mindahkeun beuheung, panangan sareng suku. Upami tinnitus anjeun parobihan atanapi worsens, éta tiasa ngabantosan kakurangan anu aya gangguan anu peryogi diubaran.
  • Tés Imaging. Gumantung kana anu disangka tina tinnitus anjeun, panginten anjeun peryogi uji pencitraan sapertos scan CT atanapi MRI.

Sora anu anjeun nguping tiasa ngabantosan dokter anjeun pikeun ngaidentipikasi panyabab saleresna.

  • Ngeklik. Kontrak otot dina sareng sakitar ceuli anjeun tiasa nyababkeun sora ngaklik anu seukeut anu anjeun ngupingkeun. Aranjeunna tiasa tahan tina sababaraha detik ka sababaraha menit.
  • Buru-buru atanapi ngalamun. Perangkat turun sora ieu biasana diturunkeun di asal, sareng anjeun tiasa perhatikeun nalika anjeun latihan atanapi ngarobih posisi, sapertos nalika anjeun ngagolér atanapi nangtung.
  • Deg-degan. Masalah pembuluh getih, sapertos tekanan darah tinggi, aneurisma atanapi tumor, sareng sumbatan kanal telinga atanapi tabung eustachian tiasa ngagedekeun sora denyutan jantung anjeun dina ceuli (pulsatile tinnitus).
  • Nyaring rendah. Kaayaan anu tiasa nyababkeun nada rendah dina hiji ceuli kalebet panyakit Meniere. Tinnitus tiasa janten tarik pisan sateuacan diserang vertigo - raos yén anjeun atanapi lingkungan anjeun muter atanapi bergerak.
  • Nyaring luhur. Paparan kana sora anu tarik pisan atanapi ditiup kana ceuli tiasa nyababkeun dering atanapi gosok anu luhur anu biasana ngaleungit saatos sababaraha jam. Nanging, upami aya ogé gangguan pendengaran, tinnitus tiasa janten permanén. Paparan noise jangka panjang, kaleungitan dédéngéan anu patali umur atanapi pangobatan tiasa nyababkeun dering, nada luhur dina dua Ceuli. Neuroma akustik tiasa nyababkeun ngirining kontinyu, tinggi dina hiji ceuli.
  • Sora séjén. Balung ceuli batin (otosclerosis) tiasa nyababkeun tinnitus anu low-low anu meureun kontinyu atanapi tiasa sumping. Earwax, awak asing atanapi buuk dina kanal ceuli tiasa ngagentos ngalawan eardrum, nyababkeun sababaraha sora.

Dina sababaraha kasus, anu ngabalukarkeun tinnitus henteu kapendak. Dokter anjeun tiasa ngabahas sareng léngkah-léngkah anjeun tiasa nyandak pikeun ngirangan kasucian tinnitus anjeun atanapi ngabantosan anjeun langkung hadé kalayan bising.

anggapanana

Ngubaran kaayaan kaséhatan anu didasarkeun

Pikeun ngubaran tinnitus anjeun, dokter anjeun pangpayunna coba pikeun ngaidentipikasi naon waé kaayaan, kaayaan anu dirawat anu tiasa dipatalikeun sareng gejala anjeun. Upami tinnitus kusabab kaayaan kaséhatan, dokter anjeun tiasa nyandak léngkah-léngkah anu badé ngirangan. Contona nyaéta:

  • Ngaleungitkeun Earwax. Nyoplokkeun gelombang gantung anu ditambangan tiasa ngirangan gejala tinnitus.
  • Ngubaran kaayaan pembuluh darah. Dina kaayaan vaskular bisa meryogikeun pangobatan, operasi atanapi perawatan anu sanés pikeun ngatasi masalah éta.
  • Ngarobih pangobatan. Upami nginum obat anu anjeun tuang sigana panyabab tinnitus, dokter anjeun tiasa nyarankeun pikeun ngeureunkeun atanapi ngirangan ubar, atanapi ngalih ka pangobatan anu sanés.

Gencatan tarik

Dina sababaraha kasus noise bodas tiasa ngabantosan nahan sora supados kirang ngaganggu. Dokter anjeun tiasa nyarankeun nganggo alat éléktronik pikeun nahan sora. Alat kaasup:

  • Mesin sora bodas. Alat ieu, anu ngahasilkeun sora lingkungan simulasi sapertos hujan turun atanapi ombak laut, sering janten perawatan anu efektif pikeun tinnitus. Anjeun meureun hoyong nyobian mesin sora bodas kalayan spiker bantosan pikeun ngabantosan anjeun bobo. Kipas, lembab, dehumidifiers sareng hawa hawa di pangkeng ogé tiasa ngabantosan panutupan internal wengi.
  • Alat nguping. Ieu tiasa ngabantosan upami anjeun ngagaduhan masalah dédéngéan ogé tinnitus.
  • Alat masker. Dipakena dina ceuli sareng sami sareng alat dédéngéan, alat-alat ieu ngahasilkeun sora bodas tingkat handap kontinyu anu neken gejala tinnitus.
  • Ngareureuh tinnitus Alat anu tiasa dipasihan ngirimkeun musik tonal anu diprogram pikeun masker frékuénsi tinnitus anu tinu ku pangalaman. Dina waktosna, téknik ieu tiasa biasa anjeun kana tinnitus, ku kituna ngabantosan anjeun henteu fokus deui. Konseling sering janten komponén latihan retraining tinnitus.

pangobatan

Obat teu tiasa nyageurkeun tinnitus, tapi dina sababaraha kasus éta tiasa ngabantosan ngirangan parna gejala atanapi komplikasi. Pangobatan anu mungkin diantarana sapertos kieu:

  • Antidepresan tricyclic, sapertos amitriptyline sareng nortriptyline, parantos dianggo kalayan sababaraha suksés. Nanging, pangobatan ieu umumna dianggo ngan ukur tinnitus parna, sabab tiasa nyababkeun efek samping anu nyusahkeun, kalebet sungut garing, visi kabur, constipation sareng masalah jantung.
  • Alprazolam (Xanax) bisa ngabantosan ngirangan gejala tinnitus, tapi efek samping tiasa kalebaran sareng seueul. Éta ogé tiasa janten kabentukan kabiasaan.

Gaya hirup sareng obat di bumi

Seringna, tinnitus henteu tiasa diubaran. Sababaraha jalmi, kumaha oge, ngabiasakan sareng merhatoskeun éta kirang ti anu tiheula. Pikeun jalma réa, pangaluyuan tinangtu ngajantenkeun gejala kirang kaganggu. Tips ieu tiasa ngabantosan:

  • Ngahindarkeun gangguanna mungkin. Ngurangan pendaptaran anjeun kana hal-hal anu tiasa ngajantenkeun tinnitus anjeun. Conto umum nyaéta bising nyaring, kafein sareng nikotin.
  • Panutupan bising. Dina setting anu sepi, jngjeg, musik lemes atanapi statik radio volume rendah tiasa ngabantosan réngking tina tinnitus.
  • Ngatur stres. Tekanan tiasa ngajantenkeun tinnitus. Manajemén setrés, naha ngaliwatan terapi rélaxasi, biofeedback atanapi latihan, tiasa masihan sababaraha lega.
  • Ngurangan konsumsi alkohol anjeun. Alkohol ningkatkeun kakuatan getih anjeun ku dilating pembuluh getih anjeun, nyababkeun aliran getih anu langkung ageung, khususna di daérah ceuli batin.

ubar alternatif

Aya sakedik buktina yén pangobatan ubar alternatip dianggo pikeun tinnitus. Nanging, sababaraha terapi alternatif anu parantos diusahakeun pikeun tinnitus kalebet:

  • akupungtur
  • hipnotis
  • Ginkgo biloba
  • Melatonin
  • Suplemén séng
  • vitamin B

Neuromodulasi nganggo stimulasi magnét transcranial (TMS) nyaéta terapi henteu nyeri, noninvasive anu parantos suksés dina ngirangan gejala tinnitus pikeun sababaraha urang. Ayeuna, TMS dianggo langkung umum di Éropa sareng dina sababaraha uji di AS Éta masih ditetepkeun anu pasien anu tiasa nyandak kauntungan tina perlakuan sapertos kitu.

Nawaran sareng dukungan

Tinnitus henteu salawasna ningkatkeun atanapi leres-leres ngaleungitkeun perawatan. Ieu sababaraha saran pikeun ngabantosan anjeun pikeun ngungkulan:

  • Konseling. Terapi atanapi psikolog anu tiasa dilisensikeun tiasa ngabantosan anjeun diajar téknik coping supados gejala tinnitus kirang matak ngaganggu. Konseling ogé tiasa ngabantosan masalah sanésna dikaitkeun sareng tinnitus, kalebet kahariwang sareng déprési.
  • Grup pendukung. Ngabagikeun pangalaman anjeun ka batur anu gaduh tinnitus panginten tiasa ngabantosan. Aya kelompok tinnitus anu patepung sacara langsung, ogé forum internét. Pikeun mastikeun yén inpormasi anu anjeun kéngingkeun dina grup leres, langkung saé milih kelompok anu difasilitasi ku dokter, audiologis atanapi ahli kaséhatan anu mumpuni sanés.
  • Atikan. Diajar sakumaha anu anjeun tiasa ngeunaan tinnitus sareng cara pikeun ngentunkeun gejala tiasa ngabantosan. Sareng pangertian tinnitus langkung saé ngajantenkeun ngaganggu kana sababaraha jalma.

Nyiapkeun kanggo janjian anjeun

Disiapkeun ngawartosan dokter anjeun ngeunaan:

  • Tanda sareng gejala anjeun
  • Sajarah médis anjeun, kalebet dina kaayaan kaséhatan sanés anu anjeun gaduh, sapertos leungitna dédéngéan, tekanan darah tinggi atanapi arteri tersumbat (atherosclerosis)
  • Sadaya pangobatan anu anjeun candak, kalebet obat herbal

Naon anu diarepkeun ti dokter anjeun

Dokter anjeun kamungkinan naroskeun sababaraha patarosan, kalebet:

  • Iraha anjeun mulai ngalaman gejala?
  • Naon sora anu anjeun ngupingkeun?
  • Naha anjeun ngupingkeun kana éta hiji atanapi dua ceuli?
  • Naha sora anjeun anu teraskeun teraskeun, atanapi éta datang sareng angkat?
  • Sakumaha nyaringna?
  • Sakumaha seueur gangguanna ngaganggu anjeun?
  • Kumaha, upami aya nanaon, sigana ningkatkeun gejala anjeun?
  • Kumaha, upami aya naon, katingalina langkung parah?
  • Naha anjeun parantos kakeunakeun ribut?
  • Naha anjeun ngagaduhan panyakit ceuli atanapi sirah?

Saatos anjeun didiagnosis sareng tinnitus, anjeun panginten kedah nganjang ka dokter ceuli, irung sareng tikoro (otolaryngologist). Anjeun panginten tiasa ogé damel sareng ahli pangrungu (audiologist).