LAPORAN DUNYA
DINA NGADENGENG

 

Unduh Laporan Dunya WHO ngeunaan Ngadangu PDF >>

Rugi dédéngéan sering disebut salaku "cacad anu teu katingali", sanés ngan kusabab kurangna gejala anu katingali, tapi kusabab éta parantos lami dicirian di komunitas sareng teu dipaliré ku anu ngadamel kabijakan.
Leungiteun dédéngéan anu henteu nganggo baju mangrupikeun sabab anu katilu pangageungna pikeun taun hirup kalayan cacad sacara global. Éta mangaruhan jalma sagala umur, ogé kulawarga sareng ékonomi. Perkiraan US $ 1 triliun leungit unggal taun kusabab kagagalan koléktif urang pikeun nyukupan ngatasi karugian dédéngéan. Nalika beban kauangan ageung pisan, anu teu tiasa diitung nyaéta kasangsaraan anu disababkeun ku leungitna komunikasi, pendidikan sareng interaksi sosial anu ngiringan kaleungitan pangrungu anu henteu ditata.
Anu ngajantenkeun masalah ieu langkung mencétan tibatan anu kantos aya nyaéta kanyataan yén jumlah jalma anu kaleungitan dédéngéan sigana bakal naék pisan dina dasawarsa anu bakal datang. Langkung 1.5 milyar jalma ayeuna ngalaman sababaraha tingkat leungitna dédéngéan, anu tiasa janten 2.5 milyar dina 2050. Salaku tambahan, 1.1 milyar jalma ngora dina résiko kaleungitan dédéngéan permanén tina ngadangukeun musik dina volume anu kuat dina waktos anu berkepanjangan. Laporan Dunya ngeunaan dédéngéan nunjukkeun yén tindakan kaséhatan publik dumasar-buktina sareng biaya-épéktip tiasa nyegah seueur sabab leungitna pendengaran.
Pikeun panduan aksi anu bakal datang, laporan Dunya ngeunaan dédéngéan ngagariskeun rangkepan intervensi pikeun Amérika Anggota pikeun diadopsi, sareng ngajukeun strategi pikeun integrasi na dina sistem kaséhatan nasional pikeun mastikeun aksés anu sami pikeun jasa perawatan nguping sareng ngupingkeun pikeun sadayana anu meryogikeunnana, tanpa finansial kasusah, saluyu sareng prinsip sinyalna kaséhatan universal.
Pandemi COVID-19 parantos ngaguratkeun pentingna ngupingkeun. Kusabab urang parantos berjuang ngajaga hubungan sosial sareng tetep nyambung ka kulawarga, babaturan sareng kolega, kami parantos ngandelkeun tiasa ngadangukeun aranjeunna langkung ti kantos sateuacan. Éta ogé parantos ngajarkeun urang pelajaran anu sesah, yén kaséhatan sanés barang méwah, tapi pondasi kamekaran sosial, ékonomi sareng politik. Nyegah sareng ngarawat panyakit sareng cacad sagala rupa sanés biaya, tapi investasi pikeun dunya anu langkung aman, adil sareng langkung sejahtera pikeun sadaya jalma.
Nalika urang ngaréspon sareng pulih tina pandemi, urang kedah ngupingkeun pelajaran anu diajarkeun ka urang, kalebet urang teu tiasa deui ngupingkeun ceuli janten kaleungitan.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus
Diréktur Jéndral, Organisasi Kaséhatan Dunya