Naon rugi dédéngéan

Leungiteun nguping mangrupikeun henteu sabagian atanapi henteu ageung nguping. Rugi dédéngéan tiasa aya saatos lahir atanapi kaala iraha waé saatosna. Leungitna dédéngéan tiasa lumangsung dina hiji atanapi dua Ceuli. Dina murangkalih, masalah nguping tiasa mangaruhan kamampuan diajar basa lisan sareng di déwasa éta tiasa nyiptakeun kasusah sareng interaksi sosial sareng damel. Leungitna nguping tiasa samentawis atanapi permanén. Karugian dédéngéan anu aya hubunganana sareng umur biasana mangaruhan kadua Ceuli sareng kusabab leungitna sél rambut cochlear. Dina sababaraha urang, khususna jalma anu langkung sepuh, kaleungitan nguping tiasa nyababkeun katiisan. Jalma anu pireu biasana henteu seueur ngupingna.

Leungiteun dédéngéan tiasa disababkeun ku sababaraha faktor, diantarana: genetika, sepuh, kakeunaan noise, sababaraha inféksi, komplikasi kalahiran, trauma kana ceuli, sareng pangobatan atanapi racun tinangtu. Kaayaan umum anu nyababkeun leungitna dédéngéan nyaéta inféksi ceuli kronis. Inféksi tertentu nalika kakandungan, sapertos cytomegalovirus, sipilis sareng rubella, ogé tiasa nyababkeun leungitna dédéngéan dina murangkalih. Leungitna nguping didiagnosis nalika ngupingkeun uji mendakan yén jalma henteu tiasa nguping. 25 desibel sahenteuna tina hiji ceuli. Pangujian pikeun pendéngaran anu goréng disarankeun pikeun sadaya anu nembé lahir. Rugi dédéngéan tiasa dikategorikeun hampang (25 dugi 40 dB), sedeng (41 dugi 55 dB), sedeng-parah (56 dugi 70 dB), parah (71 dugi 90 dB), atanapi jero (langkung ageung ti 90 dB). Aya tilu jinis utama tina leungitna dédéngéan: leungitna dédéngéan konduktif, leungitna pangrungu sensorineural, sareng kaleungitan pangrungu campuran.

Ngeunaan satengah tina leungitna dédéngéan sacara global tiasa dicegah ku tindakan kaséhatan masarakat. Prak-prakan sapertos kitu kalebet imunisasi, perawatan anu saksama nalika kakandungan, nyingkahan sora anu nyaring, sareng nyingkahan pangobatan anu tangtu. Organisasi Kaséhatan Dunya nyarankeun yén nonoman ngawatesan paparan sora anu nyaring sareng panggunaan pamuter audio pribadi sajam sadinten dina upaya ngawatesan paparan noise. Idéntifikasi sareng dukungan awal penting pisan pikeun barudak. Kanggo seueur alat dédéngéan, basa isarat, implan koklea sareng tarjamahan aya gunana. Maca biwir mangrupikeun kamampuan anu sanés anu manpaat. Diakses ku alat dédéngéankitu, diwatesan di seueur daérah dunya.

Ti 2013 karugian dédéngéan mangaruhan ngeunaan 1.1 milyar jalma kana sababaraha gelar. Éta nyababkeun cacad di sakitar 466 juta jalma (5% tina populasi global), sareng cacad sedeng dugi parah di 124 juta jalma. Diantara anu cacad sedeng dugi parah 108 juta cicing di nagara-nagara berpenghasilan rendah sareng menengah. Di antara anu penderita karungu, dimimitian nalika budak leutik pikeun 65 juta. Sing saha anu ngagunakeun bahasa isyarat sareng janten anggota budaya Budak ningali dirina ngagaduhan bédana tibatan panyawat. Kaseueuran anggota budaya Budak ngalawan upaya pikeun ngubaran pireu sareng sababaraha anu aya di komunitas ieu ningali implan koklea kalayan prihatin sabab ngagaduhan kamungkinan ngaleungitkeun budaya na. Istilah gangguan pendengaran sering ditingali négatip sabab nekenkeun naon anu teu tiasa dilakukeun jalma.

Naon Ari Rugi Pendengaran Sensorineural

Ceuli anjeun diwangun ku tilu bagian — bagian luar, tengah, sareng ceuli batin. Leungitna pangrungu sénsorinural, atanapi SNHL, kajadian saatos karusakan ceuli batin. Masalah sareng jalur saraf tina Ceuli batin anjeun kana uteuk anjeun ogé tiasa nyababkeun SNHL. Sora lemes panginten sesah didangukeun. Malah sora langkung saé panginten henteu jelas atanapi panginten disada.

Ieu mangrupikeun jinis anu paling umum tina leungitna pangrungu permanén. Kaseueuran waktos, ubar atanapi operasi teu tiasa ngalereskeun SNHL. Alat nguping bisa ngabantosan anjeun nguping.

Panyababna Rugi Pendengaran Sensorineural

Leungit dédéngéan jinis ieu tiasa disababkeun ku hal-hal di handap ieu:

  • Kasakit.
  • Obat anu toksik pikeun dédéngéan.
  • Pangrédéngéan kaleungitan dina kulawarga.
  • Sepuh.
  • A niup kana sirah.
  • Masalah dina cara ceuli batin kabentuk.
  • Ngaregepkeun ribut na ledakan nyaring.

Naon Naon Rugi Pendengaran Konduktif

Ceuli anjeun diwangun ku tilu bagian — bagian luar, tengah, sareng ceuli batin. Leungiteun nguping konduktif kajantenan nalika sora henteu tiasa nembus ceuli luar sareng tengah. Bisa jadi hésé ngadéngé sora lemes. Sora anu langkung ageung panginten tiasa diemutan.

Kedokteran atanapi bedah sering tiasa ngalereskeun karugian dédéngéan siga kieu.

Panyababna Rugi Pendengaran Konduktif

Leungit dédéngéan jinis ieu tiasa disababkeun ku ieu:

  • Cairan dina Ceuli tengah anjeun tina colds atanapi alergi.
  • Inféksi ceuli, atanapi média otitis. Otitis nyaéta istilah anu dipaké pikeun hartos inféksi ceuli, sareng média hartosna tengah.
  • Fungsi tabung Eustachian anu goréng. Tube Eustachian nyambungkeun kuping tengah sareng irung anjeun. Cairan di ceuli tengah tiasa nyerep ngaluarkeun pipah ieu. Cairan tiasa tetep dina ceuli tengah upami tabung teu hasilna leres.
  • Liang dina eardrum anjeun.
  • Tumor anu diturunkeun. Tumor ieu sanés kanker tapi tiasa ngahalangan ceuli luar atanapi tengah.
  • Earwax, atanapi cerumen, nyangkut dina kanal ceuli.
  • Inféksi dina kanal ceuli, disebut otitis eksternal. Anjeun tiasa ngupingkeun ieu teling anu pédah.
  • Hiji barang anu nyangkut dina ceuli luar anjeun. Hiji conto panginten upami anak anjeun nempatkeun karikil dina ceuli na nalika maén di luar.
  • Anu jadi masalah kumaha ceuli luar atanapi tengahna dibentuk. Sababaraha jalma dilahirkeun tanpa ceuli luar. Sababaraha pangantenan gaduh kanal ceuli cacad atanapi gaduh masalah tulang dina ceuli tengah na.

Naon Ari Rugi Pangrungu Campuran

Kadang-kadang, kaleungitan nguping konduktif kajantenan dina waktos anu sami sareng leungitna pangrungu sensorineural, atanapi SNHL. Ieu ngandung harti yén meureun aya karuksakan dina Ceuli luar atanapi tengah sareng dina ceuli jero atanapi jalur saraf kana uteuk. Ieu mangrupikeun kaleungitan pangrungu.

Panyababna Rugi Pendéngéan Campuran

Naon waé anu nyababkeun leungitna pamariksaan konduktif atanapi SNHL tiasa nyababkeun karugian dédéngéan. Hiji conto nyaéta upami anjeun ngagaduhan rédéngéan kusabab anjeun damel di ribut nyaring sareng anjeun ngagaduhan cairan di ceuli tengah anjeun. Kadua duaan tiasa ngadangukeun pamariksaan anjeun langkung saé tibatan bakal aya hiji masalah.

 

Rugi dédéngéan tiasa samentawis atanapi permanén. Sering datang sacara bertahap nalika anjeun ngolotan, tapi kadang-kadang tiasa dumadakan.

Tingali ka GP anjeun upami aya perhatosan aya masalah sareng ngupingna ku anjeun supados anjeun terang naon sababna sareng kéngingkeun nasihat ngeunaan pangobatan.

Tanda sareng gejala leungitna dédéngéan

Éta henteu gampang pikeun ngawartosan upami anjeun henteu ngupingkeun.

Tanda umum diantarana:

  • kasusah ngadangukeun jalma séjén sacara jelas, sareng salah paham kana naon anu aranjeunna nyarios, khususna di tempat anu ribut
  • nanyakeun jalma pikeun ngulang deui
  • ngupingkeun musik atanapi ningali tipi anu nyaring
  • kudu konsentrasi pisan pikeun ngadangukeun naon anu dicarioskeun ku batur, anu tiasa matak capé atanapi setrés

Tanda na tiasa sakedik bénten upami anjeun ngan ukur nguping dina 1 ceuli atanapi upami murangkalih kaleungitan kakupingna.

Baca leuwih ngeunaan tanda jeung gejala leungitna dédéngéan.

Iraha kéngingkeun bantosan médis

GP anjeun tiasa ngabantosan upami anjeun ngaraos kaleungitan pangrungu.

  • Upami anjeun atanapi anak anjeun ujug-ujug kaleungitan (dina 1 atanapi dua ceuli), telepon ka GP anjeun atanapi NHS 111 sagancang-gancangna.
  • Upami anjeun pikir pangantenan atanapi anak anjeun beuki bertahap, janjian pikeun pendaptaran dokter.
  • Upami anjeun prihatin nguping rerencangan atanapi anggota kulawarga, ajak aranjeunna pikeun ningali GP.

GP anjeun bakal naroskeun ngeunaan gejala anjeun sareng ningali dina ceuli nganggo obor genggem alit kalayan lensa pembesar. Éta ogé tiasa ngalakukeun sababaraha cek saderhana pikeun nguping anjeun.

Upami diperyogikeun, aranjeunna tiasa ngarujuk anjeun ka spesialis pikeun langkung seueur tés nguping.

Nyababkeun leungitna dédéngéan

Karugian dédéngéan tiasa seueur sabab anu béda. Salaku conto:

  • Gancang ngadangu dina 1 ceuli tiasa disababkeun ku anting-anting, hiji inféksi ceuli, hiji ceuli ceuli bolong-bolong (meledak). or Panyakit Ménière.
  • Gancangna dédéngéan dina kadua Ceuli tiasa disababkeun ku karusakan tina sora anu tarik pisan, atanapi nginum obat-obatan anu tiasa mangaruhan pangrungu.
  • Leungiteun dédéngéan sacara laun dina 1 ceuli panginten aya sabab aya dina jero ceuli, sapertos cairan (ceuli lem), pertumbuhan tulang (otosklerosis) atanapi tumpukan sél kulit (kolesteatoma)
  • Leungiteun dédéngéan sacara bertahap dina kadua Ceuli biasana disababkeun ku sepuh atanapi kakeunaan sora anu nyaring salami mangtaun-taun.

Ieu tiasa masihan anjeun ideu alesan pikeun leungitna dédéngéan - tapi pastikeun anjeun ningali GP pikeun kéngingkeun diagnosis anu pas. Éta moal mungkin dimungkinkeun pikeun ngaidentipikasi sabab anu jelas.

Perawatan pikeun leungitna dédéngéan

Rugi dédéngéan sakapeung janten langkung saé nyalira, atanapi tiasa diubaran ku ubar atanapi prosedur saderhana. Upamana waé, liput ceuli tiasa diseuseup, atanapi di lembut ku kuping.

Tapi jinis sanésna - sapertos leungitna dédéngéan anu bertahap, anu sering kajadian nalika anjeun langkung sepuh - panginten tiasa permanén. Dina kasus ieu, pangobatan tiasa ngabantosan seuseueurna ngupingna. Ieu tiasa ngalibatkeun ngagunakeun:

  • alat dédéngéan - sababaraha jinis anu sayogi dina NHS atanapi sacara pribadi
  • implan - alat anu napel kana tangkorak anjeun atanapi disimpen dina jero ceuli, upami alat bantu nguping henteu cocog
  • cara komunikasi anu béda - sapertos Basa isarat atawa maca biwir

Baca leuwih seueur tentang pangobatan pikeun leungitna dédéngéan.

Nyegah leungitna ngupingna

Éta henteu mungkin pikeun nyegah pendengaran, tapi aya sababaraha hal saderhana anu anjeun tiasa laksanakeun pikeun ngirangan résiko ngarusak dédéngéan anjeun.

Ieu di antarana:

  • teu gaduh tipi, radio atanapi musik teuing
  • ngagunakeun headphone anu ngahalangan langkung seueur sora luar, tibatan ngahurungkeun polumeu
  • ngagem panyalindungan ceuli (sapertos pembela kuping) upami anjeun damel di lingkungan anu ribut, sapertos bengkel garasi atanapi situs gedong; colokan ceuli anu khusus vented anu ngamungkinkeun sababaraha noise ogé sayogi pikeun musisi
  • ngagunakeun panangtayungan ceuli dina konser anu nyaring sareng acara sanés anu aya tingkat noise anu luhur
  • henteu ngalebetkeun objék kana ceuli atanapi murangkalih anjeun - ieu kalebet ramo, kuncup kapas, wol kapas sareng jaringan

Maca deui tips pikeun ngajaga pendengaran anjeun.